Zupa selerowa

zupa_selerowa Zupa selerowa to danie, które niezbyt często gości na naszym stole, ale jak już się pojawi, to wszystkim bardzo smakuje. Spróbujcie naszego przepisu na zupę selerową.

Składniki:

  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebulka, pokrojona w kostkę
  • 1 strąk papryki żółtej lub pomarańczowej
  • kawałek pora
  • Vegeta, przyprawa do zup w płynie
  • 1l bulionu
  • olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy przez chwilę. następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażymy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy pokrojonego w półksiężyce pora i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Przyprawiamy do smaku i… zupa selerowa jest gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *